Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. 01. 22. - Változócsillag vadászat

2010.01.20

2009. 01. 22. - Változócsillag vadászat

Sajnálom, hogy az utóbbi napokban megint nem fejlesztettem, de valahogy úgy elfelejtődik, viszont most pótolva a hiányosságot összefoglalom a legutóbbi észlelésemet.

Zene:

 

Aznap eléggé hideg volt, ezért a ruházatom a következőképpen nézett ki: egy póló, két pulóvert, két melegítő, két zokni zokni, bakancs, és kabát (felmerülhet a kérdés, ezért megírom, hogy alsónemű is volt rajtam, csak ez nem lényeges a szituáció szemléltetéséhez). Nagyjából akkora mozgásszabadsággal mint amekkora a holdraszálló legénységnek volt az űrruhákban, kibillegtem, és kipakoltam a felszerelést. Meg merem kockáztatni, hogy füst ide, vagy füst oda az év legtisztább, legnyugodtabb éjszakáját fogtam ki. Azonnal ráállítottam a csövet a Marsra. Végre láttam a sapkát. Habár kicsit lötyögött a kép, de még így is szépen látszott. Mivel két hónapja nem változóztam már annak ellenére, hogy megvan a kereső amire oly' régen vágytam, nekiálltam.

Kép

 A Rigel csillagda másnap reggel (habár hó nincs, de ilyenkor nem huppannék bele a fűbe...)

Ha esetleg változósok olvasnák, az önszuggesszió kiküszöbölése végett, a mért adatokat odateszem a változó mögé, de csak az láthatja, aki kijelöli a zárójel tartalmát (habár aki akarja, a legfrissebb adatokban úszkálhat az AAVSO oldalán, de egyrészt előtte én sem szoktam, és nem szeretném elrontani más észlelését, adatait...). Elsőként a kedvencemre, a Z UMA-ra álltam. A Starpointer helyett a keresővel elég nehéz volt rátalálni, de aztán meglett. Sajnos már megint elfelejtettem, hogy a változónak, és az összehasonlítónak "vízszintesen" kell állniuk, de mint kiderült, az eredményeim jók lettek. Elég sokáig néztem, mert már megint néha fényesebbek, néha halványabbnak láttam (un. Purkinje effektus - további információ a változózásról: Amatőrcsillagászok Kézikönyve), de aztán megállapodtam (időpont: 22:10 I öh-k: 87; 89 I eredmény: 88). Miközben ott időztem, kitaláltam azt is, hogy lemérem, melyik a leghalványabb csillag, amit látok a távcsövemmel (a gagyi változós oksimmal 25 x-ös nagyításon, két fokos látómezővel). Kiválasztottam a leghalványabb csillagot a három fok átmérőjű térképemen, majd megkeresem. Sikeres volt a kísérlet, mert nem csak azt láttam, hanem még alatta egy olyat is, amit a 11 magnitúdós térkép nem mutat. Végül már idebent állapítottam meg (Stellarium), hogy az a csillag egy 11,15 magnitúdós csillag volt (kitűnő nyugodtságnál, és átlátszóságnál, de rossz oksikval).

A következő csillag is egy már látogatott volt, a T CEP. Habár rettenetesen vörös (amitől félek), de mégis lemértem (időpont: 22:52 UTC I öh-k: 69 I eredmény: 69). Nagyjából egy csillag megkeresése, és mérése fél órát vett igénybe. Az utolsó az R UMA lett. ezt még nem néztem, de gyorsan meg voltam vele, habár elég fényes, és az én csövemmel ez a 6-8 magnitúdós tartomány nem ajánlatos (időpont: 23:10 UTC I öh-k: 76 I eredmény: 76). Sajnos a meleg öltözet ellenére is átfagyott a jobb lábam, ezért visszavonulásra kényszerültem. Annyira hideg volt, hogy még azzal is vigyáznom kellett, mikor, és hol veszek levegőt, mert amihez hozzáért a leheletem, az azonnal átvizesedett, és megfagyott (a kereső oldalán cseppekben állt a fagyott víz, az okulárt pedig 7-8 alkalommal kellett megtörölnöm - nem vagyok barbár, a többi eszközömmel nem így bánok, és habár jól kiszolgál ez az okulár, de pára esetén ezt nem féltem törölgetni...). Ebből is tanultam: legközelebb lesz náltam tea is (habár ezzel csak az egyik problémát oldom meg).

Kép

A megfagyott távcső

Ahogy beértem, az első dolgom az volt ahogy beértem - hogy ugyan számomra tiltott terület lenne - megnéztem az AAVSO oldalán a meglátogatott csillagok fényességét. Mivel a T CEP-nél egy fotografikus, négy tizedesjegyű észleéléstől csak egy tizeddel tértem el, beírtam őket a VObs-ba, és hó végén küldöm őket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.