Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Távcsővel a Jupiter nyomában!

2010.01.15

Távcsővel a Jupiter nyomában!

Véget ért A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 elnevezésű rendezvénysorozat. Habár évfordulókból nem volt hiány, de Magyarország földrajzi fekvéséből adódóan igazán kevés olyan égi eseményt lehetett megfigyelni, ami a nagyközönség számára is "eladható" lehetett volna. Ennek ellenére idén sem akadályozta semmi az amatőr közösséget, hogy távcsöves bemutatásokat rendezzen, hiszen a Hold, és a bolygók - még most a XXI. században is - látványosságnak számítanak. Habár távcsövemet csak februárban tudtam megvásárolni, az év végén kisebb-nagyobb sikerrel négy bemutatást sikerült tartanom. Most ezeket próbálom meg összefoglalni. Írásom eléggé szatírikusra sikerült, mellyel nem a szórakoztatás a célom, hanem az esetleg kezdő bemutatni kívánókkal szeretném megosztani tapasztalataimat, hogy Ők már lehetőség szerint ne kövessék el ugyan azokat. Megpróbáltam mindenki számára érthetően írni, de talán ez néhol nem sikerült. A helyesírási, és fogalmazási hibákért előre is elnézést kérek!

Zene:

Az elsőt még a nyári szünet végén tartottam, ha jól emlékszem augusztus 24-én, tehát éppen hogy beestem az ajtón a Meteor Távcsöves Találkozóról, készülődhettem. Sajnos itt még csak ízlelgettem a bemutatás fortélyait, ezért elég rosszul sikerült, de ahogy mondani szokták: csak a saját hibáiból tanul az ember. A meghívó habár színes volt, tele képekkel, de a kicsi betűk, és az "esküvői stílus" eléggé elrontotta, tehát ahelyett, hogy figyelemfelkeltő, hívogató, barátságos lett volna, sikerült egy az apróhirdetések között megbújó, rémisztő, túl hivatalosat kreálnom. Reklám gyanánt mivel még nyári szünet volt, csupán a tanáriba tettem ki egyet, és az interneten hirdettem.

Kép

A hivatalos magyarországi Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 logó. Olvastam már olyan történetet, amiben arról számolnak be, hogy rendőrökkel keveredtek össze egy távcsöves bemutató alkalmával, ezért erre felkészülve kitaláltam, hogy ha valami fennakadás lenne, majd erre hivatkozok (szerencsére nem került rá sor, mert így utólag végiggondolva nem hiszem, hogy hatásos lett volna).

A bemutató előtti napokon nem győztem az időjárás előrejelzéseket nézni. Végül is este fantasztikus eget fogtam ki. A késői sötétedés miatt este 9 órára hirdettem meg, habár még ez is kevésnek bizonyult. A szállítást egy nagy zöld bőrönddel, és egy hátizsákkal oldottam meg. Habár így az optika eléggé szétrázkódott, de gondoltam néhány óra jusztírozás (a tükrös távcsövek optikai elemeinek beállítása) miatt nem fogom elhalasztani, amikor le tudok menni kocsival. Amikor leértem, összeraktam a távcsövet (esetemben ez olyan 8-10 percet vesz igénybe), és gondoltam kirakom az MTT-ről hozott MCSE prospektusokat is, de ahogy belenyúltam a hátizsákomba, az teljesen vizes volt. Kiderült ugyanis, hogy amikor délután lemostam a termoszt amiben teát vittem, nem szárítottam ki az üvegrész, és a külső műanyag borítás közti részt. Ennek eredményként az összes prospektus, vizes lett. Gyorsan orvosolva a problémát kitettem a füzeteket az iskola ablakpárkányára, és vártam a vendégeket.

9 órakor megérkeztek az első, és egyben utolsó látogatók: a földrajz tanárom, és családja. Akkoriban még leginkább a mennyiségre, és nem a minőségre figyeltem, ezért az igazán érdekes égitestek helyett - mint például a Hold, a bolygók, a kettőscsillagok, és fényes nyílthalmazok – én „diffúz pacák” (planetáris ködök, galaxisok) mutogatásával untattam a közönséget. Kivétel volt a Jupiter, de a Kepler-kráter akkor is érdekesebb mint az Androméda-galaxis (persze ez szubjektív, de ilyenkor a nagyközönség szemszögéből kell összeállítani a programot). Azzal is elrontottam, hogy az egyszerű bemutatás helyett szinte helyet sem hagytam a kérdéseknek, folyamatosan csak untattam a vendégeket az éjszakai látásról, a távcsövekről, az objektumok felfedezéséről, típusáról, különlegességeiről… Természetesen ha még is inkább "diffúz pacákat" mutogatnánk a közönségnek, érdemes ismertetni az oldalra látás technikáját, de azt semmiképpen nem tananyag szerűen, a távcsőről pedig felesleges mesélni, hiszen a lencséset mindenki ismeri, a „különös” dolgokra (például tükrösöknél, hogy hol van a lencse, vagy hogy mekkora nagyítású) pedig úgy is rákérdeznek (ha az ember hagyja), és olyankor el lehet magyarázni. Mint esetemben, érdemes felkészülni fiatal látogatók érkezésére is a háromláb állításával, és egy "bemutató szék" előkészítésével, valamint érdemes a fókuszírozót elállítani mielőtt belenéznének, hogy mindenki a saját szeméhez állítsa be (esetemben az olcsó, műanyag fókuszírozót még jól meg is szoktam tekergetni, bemutatva, hogy nem kell tőle félni). Érdemes még készülni olyan dolgokra amire az ember nem számítana, valamint ha valamit nem tudunk, ne mondjunk hülyeségeket, hiszen még az is lehet, hogy valaki olyannal találkozunk akinek habár nem tudjuk, de többet ért a csillagászathoz mint mi, és tréfából olyat kérdez amit úgy sem tudunk (ez nem személyes tapasztalat, ja, és ha még nem is ért hozzá többet, akkor sem illik csak a látszat miatt rávágni valamit). Visszatérve az első előadáshoz, sajnos a végén beborult, ezért nem sikerült a kitűzött égitesteket bemutatni. A végén – mivel szinte szomszédok vagyunk – hazahoztak kocsival aminek nagyon örültem (ekkor döntöttem meg a távcső összecsomagolásának rekordját ami 2-3 perc lett).

A másik bemutatót valamikor szeptember végén tartottam már egy korábbi időpontban, mivel sokan hivatkoztak a késői kezdésre (habár később rájöttem, hogy erre nem lehet alapozni, hiszen kifogás sok van…). Ez is hasonlóan sikerült mit az első, amin habár már nem beszéltem annyit, de továbbra is "esküvői meghívót" készítettem, és az objektumok listája is változatlan volt. Ezen két látogatót fogadtam (ugyancsak földrajz tanáromat, és a sógorát). Ez után még egy előadást tartottam, mert kiderült, hogy többen (ének tanárom, és családja) nem tudták, hogy rossz időben másnap lesz megtartva (amit igazából nem is közöltem csak azokkal akikről tudtam, hogy jönnek, de aztán csalódnom kellett a hamis ígéretekben) ezért csak Nekik, úgymond privátban is tartottam egyet. Itt a szállítást autóval oldottam meg.

Végül eljutottam a legutolsó meghirdetett bemutatómhoz. Kitaláltam, hogy most nem egy napot fogok megadni, hanem egy négy napos időszakot, aminek az első derült éjszakáján lesz megtartva. A meghívó szerkesztésében nagyon sokat segítettek a Makszutov.hu fórumosok. Nekik külön is köszönöm! A meghívón nem voltak színes képek, de azért egy ábrát rátettem, és újításként, hogy színt vigyek bele, kék papírra nyomtattam ki. Hogy többen legyünk, a városban, és két iskolában is kitettem a meghívókat. Habár már az előző alkalmakon is szerettem volna csillagképeket mutogatni, de abból csak szerencsétlenkedés, és elkeseredettség született volna, ezért szereztem egy úgy nevezett zöld lézert. Ezzel az eszközzel, mint egy fénykarddal lehet bemutatni a csillagképeket, egyebeket.
 

Kép

A hivatalos meghívó.

Első nap levittem a távcsövet, de mire leértem, beködösödtem, és még a meghirdetett időpont előtt hazamentem. A távcsövet ott hagyhattam a portán összecsomagolva a bőröndben (azért e miatt voltak álmatlan éjszakáim). Másnap tudtam meg, hogy egy kisebb csoport ott volt, a borult idő ellenére is. Habár rossz időre nem volt meghirdetve, de igazából tényleg illett volna ott maradni.

 

A második nap éjszakáján habár kissé ködös idő volt (csak a legfényesebb csillagokat lehetett látni), de lementem, és összepakoltam. Jól tettem, mert az előző napi csoportból egyik régi tanítóm, függetlenül Tőlük egyik évfolyamtársam, és egy az autójához siető tanárnak sikerül megmutatni a ködös Holdat, és Jupitert. Habár tetszett Nekik, de sajnáltam, hogy nem mutathattam meg a többi betervezett objektumot (Fiastyúk, Vállfa-halmaz, Androméda-galaxis, Albireo) és a Holdat, Jupitert teljes pompájában.

A harmadik nap volt a legsikeresebb. Összepakoltam, és vártam. Időközben elkaptam két tanárt, és egy tanulót akik jöttek ki az iskolából, és megmutattam a Holdat. Igazából már annak hatalmas sikere volt, és ha akkor abbahagyom, már megérte volna. Többen nem is néztek volna aznap éjszaka távcsőbe, ha nem derül ki, hogy javítási munkálatok miatt még bent van három takarító (Nekik már korábban is próbáltam megmutatni, de mire kiérte, beborult), és négy munkás.  Ettől függetlenül volt még bent a portás, és újra csak a földrajz tanárom. Végül egy egész kis csoport állta körül a szerkezetet, és sorra nézték meg a tervezett égitesteket. Habár nem az összeset, és vegyesen, mert ki-be jöttek az emberek, de a Holdat mindenki látta. A finálé az volt, amikor a végén még a büfés néni és a férje is behajtottak a kocsijukkal, és ők is szétnéztek a csővel. Kérésre még egyéb dolgokat is megmutattam (például sokszor kérik, hogy álljak rá a távcsővel az egyik csillagra, hogy úgy talán lesz kiterjedése). A végén még bevetettem egy új ötletemet is: mivel nem volt még keresőm, és a kis látómezőbe (2,5 fok) nem valami szép volt a Fiastyúk, és a Vállfa-halmaz, kitaláltam, hogy zöld lézeres kísérettel sikeresen meg lehet mutatni a nagyközönség számára ezeket a nagy kiterjedésű objektumokat állvány nélkül is. Azóta persze, ha bemutatást tartok, ezeket az 5 fokos keresőben mutatom be. Habár mindenki csak véletlenül volt ott, de így is a nyár folyamán meghirdetve, és spontán olyan 100 embernek sikerült bemutatni az égbolt csodáit.

Kép

Bemutatás közben.

Hogy mit tartogat a jövő? Úgy tűnik, hogy családi okok miatt jövőre a fővárosba kell tovább folytatnom életem. Vannak előnyei, és hátrányai is, de szerintem egy kertészkedő, csillagászkodó gyereknek előnyösebb egy csillagos egű, kerttel rendelkező ház. Ennek ellenére még előttem áll az egész nyári szünet, és már tervezgetem a májusi bemutatót. Sokat gondolkodtam, hogy majd egy nagy városi eseményre meghirdetés nélkül lemegyek, de aztán meggondoltam magam, mert egyedül nem szívesen állnák ki oda a távcsővel, viszont kitaláltam egy jobbat. Ezt itt tartanám tőlem 200 méterre, és így a szállítás nem lenne problémás, és nem hirdetné meg a városban, mindössze abban az utcában ahol tartom. Ha minden jól megy (még ki kell tapasztalnom, hogy mennyire nagy a látómező a kijelölt helyen) beállítanám a Vénuszt, a Marsot, a Szaturnusz, és a Holdat. Mivel ott néha szoktak lenni bográcsozások is, jó lenne összehozni a két eseményt…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.